ЕС няма да има обща армия в обозримо бъдеще Върховният представител

...
ЕС няма да има обща армия в обозримо бъдеще Върховният представител
Коментари Харесай

Борел: Войната е на хоризонта в Европа

ЕС няма да има обща войска в обозримо бъдеще 
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността съобщи, че войната в Европа е на хоризонта.

„ Въобразявахме си, че сме в свят с кръг от другари след рухването на Берлинската стена и това беше сменено от огнен пръстен сред нас, неустойчивост от Сахел до Близкия изток, Кавказ и Балтийско море, не да погледнем по-дълбоко в Африка, е към нас ", сподели той по време на форума " Нова стопанска система ".

Той означи, че в този момент това е доста значим миг в построяването на Европа, тъй като войната е на хоризонта и това не е малко.

Според него най-хубавият метод за подсилване на НАТО е увеличението на европейския защитителен потенциал.

" Европейски Съюз няма да има обща войска в обозримо бъдеще и защитата ще остане отговорност на членовете ", означи Борел.

Той предизвести, че опцията за стандартна война с висока активност в Европа „ към този момент не е фикция “.

„ И мисля, че изживяваме доста значим миг от процеса на създаване на Европа, тъй като войната сигурно се задава на хоризонта. И това не е малко. Това не е малко. 1956 година, последното колониално премеждие към Суецкия канал, беше последният миг, в който европейските армии се пробваха да водят война отвън своите граници. Оттогава сме изхвърлили войната от нашето мислене. Бяхме доста заети с построяването на мир сред европейските народи. Но през днешния ден войната се връща при нас. И ние би трябвало да гледаме на това, до момента в който продължаваме да построяваме мир в останалата част от света, тъй като това също остава нашата цел.

Но с цел да го реализираме, ни би трябвало освен това от хубави думи. Имаме потребност от повече от това, с цел да се предпазим от турбуленцията на света. Трябва да се ангажираме с останалия свят, с цел да се опитаме да понижим тези разтърсвания. А това значи да изградим по-силна външна политика и по-силен защитителен потенциал.

Търговията не е задоволителна. Когато погледнем институционалната архитектура на Европейския съюз, външната политика и защитата остават национална подготвеност. Това ще бъде полесражение сред институциите през идващия законодателен мандат. Ще видите, че междуправителственият клон и общностният клон ще се борят между тях, с цел да заемат това политическо пространство ”, добави още Борел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР